TILL DIG SOM VÄLJER GYMNASIUM / PT. 2

img_0053-2.jpgimg_0051-2.jpg

För några månader sedan skrev jag ett inlägg riktat till alla er som väljer gymnasium och eftersom det är ännu närmare nu så tänkte jag skriva en part 2 . Jag har även fått lite nya tankar kring ämnet som jag tror kan vara till nytta. HÄR kan ni hitta det första inlägget.
________________________________________

Det jag har lärt mig under min tid som gymnasieelev är att det faktiskt inte är en så stor grej som jag trodde att det skulle vara. Det är bara skolan liksom. Min SYV i högstadiet målade upp det hela som ett livsavgörande beslut, vilket ärligt talat mestadels skapade stress och ångest istället för motivation. ”Du måste ha A i alla ämnen för att kunna bli något bra”, ”Du måste ta eget ansvar för allt, det finns ingen som kommer påminna dig om någonting” osv. Förstår ni att det skapade en rätt så skev bild? Det första jag vill säga är att nej, du måste inte ha A i alla ämnen för att bli läkare. Visst, att åka till ett annat land och utbilda sig kanske inte är en möjlighet för alla heller, men det är åtminstone inte omöjligt. Och nej, du måste inte ta allt ansvar för allt själv. Lärarna (mina i alla fall) är precis lika engagerade som på högstadiet och jobbar för att alla ska lyckas med det de gör i skolan.

Jag valde fel linje, det ska jag inte sticka under stolen med. Hade jag fått spola tillbaka tiden hade jag förmodligen ändrat mitt val och gått sam istället då jag tror att det hade passat mig bättre. Dock är det försent nu och det enda jag kan göra är att gilla läget. Jag har riktigt bra lärare och en helt otrolig klass som jag inte skulle byta mot något, men ändå känns det inte 100%. Vad jag önskar är att någon hade sagt till mig att välja det min magkänsla sa och inte det som verkade intressant för stunden, då kanske skolan rent akademiskt hade gått något bättre. Men som jag sa tidigare, gymnasievalet är faktiskt inte så stort som det framställs. För mig har gymnasiet hittills inneburit en helt ny vänskapskrets med hur många nya och fina vänner som helst, en massa roliga minnen från både skolan och utanför, en helt ny syn på framtiden (låter kanske lite cheesy haha, men har börjat tänka i mycket större utsträckning på vad jag vill göra framtiden och hur jag ska nå mina mål) och framförallt en massa glädje! Oavsett ifall jag inte valde 100% rätt så är jag så himla glad att jag faktiskt valde det jag valde, då det har gett mig väldigt mycket utanför just det akademiska.

För att fortsätta på det spåret så vill jag att du som ska välja linje inte heller stressar upp dig över att linjen du väljer inte är bra nog eller att du inte har några vänner som ska välja samma. Jag kände ingen och det var inte så farligt som jag trodde. De flesta kommer att vara i samma situation som du; aktivt letande efter personer att lära känna, så det behöver  man oftast inte oroa sig över alls. Det är med att välja en för ”enkel” linje är också något jag hör ofta och nejnejnej sluta direkt. Ingen linje är för lätt! Alla linjer passar olika människor och det enda som betyder något är huruvida du kommer tycka att det är roligt eller inte. Tycker du att vård- och omsorg, naturbruk, bygg eller stylist (till exempel) låter kul, then go for it! Det finns en anledning till att det finns så pass många olika linjer som det gör och det viktiga är att allihopa kommer att ge dig någon form av utbildning att använda i framtiden.

Hoppas att detta inlägget inte blev alltför oklart, skrev mest ner alla tankar som kom upp i huvudet och som jag tror kommer hjälpa till litegrann åtminstone. Lycka till alla ni som väljer, ni påbörjar nu ett helt nytt kapitel i era liv och förhoppningsvis det bästa av alla! Kram på er!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s