Till dig som väljer gymnasium

graduation6 En av de lyckligaste dagarna någonsin!graduation7

Väljer du gymnasium i år? Eller kanske nästa år? Är du osäker på vad du ska välja? Förra året vid den här tiden var jag i full gång med att välja både skola och linje för de kommande tre åren. Just då visste jag inte att jag skulle åka iväg på utbytesår, utan såg gymnasiet som de sista tre åren i skolan innan jag skulle ut och resa, jobba och kanske till och med plugga vidare någon helt annanstans. Jag var dock helt borta när det kom till att välja linje. Hur skulle jag kunna välja mellan allihopa när jag tidigare hade snittat A i nästintill alla ämnen och dessutom tyckt att mycket av det var väldigt kul? Tillslut blev det Ekonomi med internationell inriktning på Rudbeck, som än idag faktiskt inte känns helt 100. Tror ingen linje någonsin kommer att kännas helt rätt för mig, utan det finns nog alltid något man inte tycker är så jätteintressant.

graduation4

Jag har iallafall samlat på mig lite olika tips när det kommer till att välja, bland annat från SYVen, kompisar, föräldrar och mig själv, så jag tänkte berätta mina 3 viktigaste för er.

Välj utifrån exakt vad DU tycker är kul:
Världens mest missbrukade mening från alla SYVar i hela landet, men det är verkligen så sant. Gymnasiet är inte en, inte två utan typ tre steg högre än 9an (tycker jag), vilket innebär att man faktiskt måste tycka att i princip alla ämnen är någorlunda roliga för att man ska lyckas bra. Den inriktningen jag går är högskoleförberedande, så jag kan bara prata utifrån mina upplevelse på en sådan linje, men hade jag valt till exempel natur så vet jag att det hade varit väldigt mycket svårare än vad jag tycker att ekonomi är.

– Gå på alla öppet hus:
Jag hade bestämt mig långt innan 9an att jag skulle gå på en helt annan skola än jag gör idag och dessutom att jag aldrig någonsin skulle gå på Rudbeck. Konstigt hur allt kunde förändras så. Är dock nästan 100% säker på att det är tack vare öppet hus och elev för en dag. Jag trivdes helt enkelt väldigt bra på Rudbeck när jag väl var där och på öppet hus, när alla visade Linda och mig runt i paradrummet, klassrummen, matsalen osv så kändes det riktigt bra.

– Är det något du har tänkt på länge?
Har du tänkt på en viss linje länge så är den förmodligen rätt. Det säger jag utifrån erfarenhet. Önskar att jag hade tänkt så när jag klickade i mitt val, men istället spontan-valde jag något helt annat. Ekonomi är inte tråkigt, men jag vet att Sam-linjen hade varit mer min grej.  Tror att det är ett av de viktigaste tipsen faktiskt, för det är ändå ett tecken på att man riktat in sig på något redan tidigare i sin skolgång.

Hoppas att ni fick lite hjälp iallafall och att ni kanske tänker till lite. Dock är det allra viktigaste att välja en linje där man vet att det kommer vara kul. Skit i alla som säger att inte välja för att lära känna nya kompisar, utan bara för utbildningen. Enligt mig så är vänner det allra viktigaste och det som gör gymnasiet så himla kul. Jag valde en klass där jag inte kände någon, men där jag ändå lärt känna hela klassen och fått en massa nya kompisar och det har gjort att jag tagit mig igenom den första sjättedelen av gymnasiet klart bättre än jag trodde. ♥

Advertisements

2 thoughts on “Till dig som väljer gymnasium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s