Varför jobba? – tips

 

(Detta inlägget skrev jag på min gamla blogg, men eftersom det blev ett av de mest lästa på hela bloggen så tänkte jag att jag kan posta det igen här till er nya, kram!)

Jag har fått lite frågor angående att jag jobbar här på bloggen, men även på andra ställen också. Först av allt så hoppas jag at ni förstår att jag verkligen inte är erfaren och jag har inte alls jobbat så länge, men tänkte ändå dela med mig litegrann av mina tankar.

Hur skaffar man ett jobb? Detta är en fråga som jag har fått mycket och ärligt talat så finns det inte något direkt svar på det. Jag är absolut ingen expert, men jag har i flera år kollat runt efter jobb på många olika ställen eftersom jag verkligen vill göra saker som kräver pengar. Jag har gjort så att jag har skrivit ett CV där alla mina tidigare erfarenheter står med, samt vad jag är bra på osv. Efter det skrev jag personliga brev. Jag skulle säga att det nog är det viktigaste, då man faktiskt blir lite mer personlig och riktar sig mer till personen som läser.

Varför ska man jobba? Även denna fråga har dykt upp och jag antar att det är olika för alla. Tror dock att pengarna är en väldigt stor del. Ialla fall för mig. Jag jobbar ju på lite olika ställen, bland annat som tränare som ni kanske vet. Där är inte pengarna det viktigaste, utan mer att faktiskt få vara med gymnasterna. Annars handlar det mest för mig om att tjäna på det.

Man får även in en vana inför framtiden att faktiskt arbeta för pengarna istället för att bara få av sina föräldrar. Skolan tar väldigt mycket tid hos mig dock, som jag antar att de flesta ungdomar känner. Därför tycker jag att det är viktigt att inte jobba för mycket. Lediga dagar är guld värda!

Men tillbaka till jobbletande. Vill man söka jobb så är det först och främst förmodligen enklast om man är 16 år eller över. Det är oftast den åldern som krävs hos företagen. Mcdonalds, Max, Espresso House och Burger King är fyra exempel där ungdomar ofta får jobb och där är gränsen 16. Självklart kan man ju kolla med någon man känner om den behöver extrapersonal på sin arbetsplats eller så, men jag utgår ifrån mig själv och jag känner ingen som kan anställa under 18. Allt är ju också enklare med utbildning, men jag riktar detta inlägget mot ungdomar runt min ålder som fortfarande går i skolan och då är man ju ibland tyvärr erfarenhetslös. Tänk därför på att komma på varenda liten detalj som kan vara meriterande och skriv in det i CV:t.

Hur skriver man ett CV och ett personligt brev? Så lyder den sista frågan som jag tänkte skriva om och jag har inget exakt svar. Det finns fler hundra olika sidor som förklarar det bättre än jag, till exempel HÄR. Kolla in där, den sidan använde jag mig av! Annars är mitt tips att låta så professionell som möjligt och se till att få med allt som kan vara meriterande. Vi som inte har någon jobberfarenhet sedan tidigare har det ju faktiskt lite svårare med CV-skrivandet än vuxna. Mina tips på saker att inte glömma är:

– Kurser du gått/ utbildningar via organisationer eller föreningar.

– Styrelsepositioner eller ledande roller i klubbar.

– Praktikplatser och omdömen från handledare.

– Sporter man spelar (lagsporter kan tillexempel tyda på god samarbetsförmåga osv)

​Hoppas verkligen att ni fick svar på en del frågor och att det hjälper er litegrann om ni vill söka jobb. Kom ihåg att jag absolut inte vet allt, men jag utgår ifrån hur det har varit för mig och vad jag anser funkar bra och mindre bra.

​Kram på er!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s